Tiedote

Betoninen Elämäntanssi ihastuttaa Kotkassa

ti kesäk. 09 10:00:00 2015

Kuvanveistäjä Virpi Kannon tekemä, lähes kolmimetrinen Elämäntanssi-patsas kohoaa kallioalustaltaan Kotkan Isopuistossa. Elämäntanssin tekeminen vaati luovuutta, elämänkokemusta, uskallusta, näkemystä, taiteellisuutta, teknistä osaamista sekä tietoa – ja lähes tuhat litraa betonia. Läpibetoninen naishahmo painaa kaksituhatta kiloa.

Huomattavasti pienikokoisemmista betoniveistoksistaan tunnettu Virpi Kanto kertoo, että Elämäntanssin luominen oli vuoden työrupeama.

 – Aluksi suuren veistoksen tekeminen hieman hirvittikin, sillä näin suurta työtä en aikaisemmin ole tehnyt, mutta sitten työn vaativuus alkoi innostaa.

Sinänsä veistoksen valmistusprosessi on samanlainen koosta riippumatta. Ensin Virpi Kanto etsii muodon savesta. Hahmon oikeiden mittasuhteiden ja kasvojen ilmeen löytäminen vaatii aikaa. Seuraavaksi tehdään kipsimuotti ja betonivalu. Näin suuri työ on valettava kuitenkin osissa. Elämäntanssikin valettiin viidessä osassa.

Vuoropuhelua betonin kanssa

Virpi Kanto sanoo, että betoniin ei materiaalina kyllästy, sillä siitä oppii jokaisella valukerralla aina uutta.

– Työskentely on aina vuoropuhelua materiaalin kanssa. Virpi Kanto sanoo.

Elämäntanssin kaltaisessa suuressa veistoksessa on esillä erilaiset betoninkäsittelyn mahdollisuudet ja monenlaiset kiviainekset. Se on tarkoitettu kierrettäväksi, tarkasteltavaksi läheltä, kosketeltavaksi. Veistoksen hiusmassasta paljastuvat pienet ihmiskasvot voivat olla esimerkiksi syntymättömiä tai kuolleita lapsia tai ehkä kuolleita merimiehiä, Kotkassa kun ollaan.

– Vaikka naishahmo on rauhallinen, haluan siinä olevan myös dramatiikkaa. Teos elää ajan mukana ja katsoja antaa sille erilaisia merkityksiä oman elämäntilanteensa mukaan, Virpi Kanto sanoo.

Elämän tanssi on hieno lisä Kotkan puisto- ja katutilojen taidekokoelmaan, jossa on nyt 22 teosta.

Elämäntanssin ainekset

Elämän tanssin valamiseen tarvittiin lähes tuhat litraa betonia. Finnsementti Oy lahjoitti taideteokseen tarvittavat 360 kiloa valkosementtiä sekä kiviainekset, joita ovat kalannin harmaa graniitti, Hyvinkään musta gabro, Paraisten valkoharmaa kalkkikivi sekä valkoinen dolomiitti. Lisäksi valussa käytettiin VB-Parmix-notkistinta sekä pintahidastinta. Semtu Oy:stä saatiin pintakäsittelyaineet ja Rudus Oy:stä Elämän tanssin käsittelyyn tarvittavat nostokoukut. Veistos on suojattu graffiti-suoja-aineella, joten se on pestävissä.

Kuvateksti

Virpi Kannon Elämäntanssi löytyy Kotkan Isopuistosta, jossa se sijaitsee Ruotsinsalmenkadun varrella lähellä kahluuallasta.  / Kuva: Dakota Lavento

HUOM!

Laajempi Virpi Kannon haastattelu sekä kolme kuvaa on ladattavissa vapaasti käyttöön:

http://aineistopankki.rudus.fi/?cart=121-gddmbflakj&l=FI

 

Lisätietoja

Taiteilija Virpi Kanto, gsm 040 725 3994, virpi.kanto@phnet.fi