Tiedote

Rudukselta uusi ratkaisu hulevesien hallintaan

to maalisk. 09 13:00:00 2017

Rudus kehittää jatkuvasti tuotteita ja ratkaisuja hulevesien hallintaan.

Nyt uutuutena on innovatiivinen, kaupunkialueella toimiva Hörppö, joka kerää ympäröiviltä pinnoilta hulevedet. Se toimii samalla kadunkalusteena ja istutusalustana kasveille, jotka parhaimmillaan toimivat ympäristön puhdistajina.

Hörppö integroidaan esimerkiksi kaupunkiaukioon, jonka pinnoilta hulevedet johdetaan kohti Hörppöä ja sadevesikaivon kautta Hörpönalla oleviin betoniputkiin. Kuormitusta kestävät betoniputket toimivat hyvin viivytys- ja suodatusrakenteena, joka myös puhdistaa hulevesiä. Betoniputkista hulevedet voidaan hallitusti johtaa istutusalueille, imeyttää maaperään tai johtaa hulevesiviemäriin.

Ideasta toteutukseen

Tohtoriopiskelija, maisema-arkkitehti Elisa Lähde ideoi Hörppöä työtovereittensa kanssa Tengbom Eriksson Arkkitehdit Oy:ssä. Vuonna 2014 Hörppö voitti Lahdessa innovaatiokilpailun.

– Hörppöä piti konkretisoida. Otin yhteyttä Rudukseen, jossa kiinnostuttiin asiasta heti, Elisa Lähde kertoo.

– Hörppö sopii Rudukselle hyvin, koska haluamme olla hulevesiasioissa tiennäyttäjä. Myös Hörpöllä voimme osoittaa, että betonista rakentamalla saa aikaiseksi kaunista ympäristöä, toteaa tuoteryhmäjohtaja Mika Tulimaa Rudukselta.

– Hörppö on ratkaisuna jo niin valmis, että parhaillaan etsimme sille koerakennuskohteita, Tulimaa lisää.

Yksinkertainen, toimiva rakenne

Hörpön keskeinen idea on sen kustannustehokkuus. Hörppö koostuu yksinkertaisista elementeistä eli betoniputkista, -kaivosta, muurikivistä ja katupäällysteistä. Ne valmistetaan erillisinä osina ja kokonaisuus kootaan paikan päällä.

Hörpön vakiomitta on noin 6X10 metriä, mutta sekä sen koko että pintamateriaalien värit ovat täysin sovitettavissa muun ympäristön mukaisesti.

– Hörppö onkin luonteva osa kaupunkiympäristöä. Se on sekä esteettinen että toiminnallinen, Elisa Lähde sanoo.

Vakiomittaisen Hörpön hulevesikapasiteetti on noin 60 000 litraa.

– Kaupunkirakenteet tiivistyvät ja sademäärät kasvavat, joten on pakko löytää uusia ratkaisuja hulevesien hallintaan niiden syntypaikoilla, Lähde toteaa.

Kuvateksti

Hörppö varastoi, viivyttää, imeyttää ja puhdistaa hulevesiä. Samalla se luo vehreää kaupunkitilaa ja tarjoaa asukkaille kohtaamispaikkoja.

Lisätietoja

Rudus Oy

Tuoteryhmäjohtaja Mika Tulimaa

050 5815 016

mika.tulimaa@rudus.fi