Tiedote

Ruduksen Cubis-järjestelmä fiksu ratkaisu Raide-Jokerin kaapelisuojaukselle

to lokak. 29 10:07:00 2020

Raide-Jokerin työmaalla kunnallistekniikalle jäi Viikinkaaren katualueella vain vähän tilaa, kun rata päätettiin perustaa paalulaatalle. Ruduksen Cubis-kaapelisuojajärjestelmän avulla kaapeliputkitukset saatiin sijoitetuksi tilaa säästävästi.

Itäkeskuksesta Keilaniemeen ulottuva 25-kilometrinen Raide-Jokeri -pikaraitiotie avataan liikenteelle vuonna 2024. Linja kulkee taajamien kautta, ja niillä kohdin tilaa kunnallistekniikalle on niukasti. Kun osapuolia teleoperaattoriyritykset mukaan lukien on pitkälti toistakymmentä, ja jokaisen tulee saada omat putkensa ja kaapelinsa turvallisesti ja ehjinä niille suunniteltuun paikkaan, tilaa säästävät ja muutenkin tarkoituksenmukaiset suojausratkaisut ovat erityisen tervetulleita.

Cubis-kaapelisuojajärjestelmä koostuu modulaarisista kaapelisuojaelementeistä sekä kaapelikaivoista. Moduulit liitetään toisiinsa legopalikoiden tapaan, ilman erillisiä kiinnikkeitä; kaapelisuojien tuotenimi on Multiduct, kaivoista käytetään termiä Stakkabox. 

– On hyvä, että raidelinjan haastavimpiin paikkoihin tulee tällaisia innovaatioita. Verrattuna siihen, että kaapelit olisivat kaikki erillään, Cubis-järjestelmän etuna on kaapelien pysyvä sijainti ja se siis tiedetään käyttöaikanakin, arvioi projektinjohtaja Jyrki Paavilainen Helsingin kaupungilta.

– Tällaiset pilottihankkeet ovat erityisen perusteltuja, koska jatkossa integroitujen verkostojen tarve entisestään kasvaa, hän lisää.

Viikissä ja Leppävaarassa jo käytössä

Cubis-järjestelmään sisältyvät kaivot valmistetaan kierrätysmateriaalista. Näitä tuotteita asennetaan Raide-Jokeri -linjalle Leppävaaran kohdalle ja Viikkiin.

– Ratkaisu sopii muihinkin ahtaisiin paikkoihin, esimerkiksi sellaisiin kevyen liikenteen väylien rakenteisiin, joissa olemassa olevan kunnallistekniikan joukkoon pitäisi saada mahtumaan uusia kaapeleita, kertoo Raide-Jokerin suunnittelutiimiin kuuluva Mikko Rahikkala Swecolta.

Työmaan kannalta Cubiksella on Raide-Jokerin Viikinkaaren aluevastaava Teemu Mannisen mukaan useita etuja. Edellä mainittu tilansäästö konkretisoituu Viikinkaarella. Siellä maapohja on heikosti kantavaa, minkä vuoksi ratarakenne perustetaan paalulaatalle, joka vie Mannisen mukaan jopa puolet katualeen kokonaisleveydestä.

– Toiseen puolikkaaseen pitää saada mahtumaan kaikki kunnallistekniikka. Cubiksen avulla tämä saatiin ratkaistuksi, vieläpä paljon suuremmalla asennusnopeudella kuin perinteisiä kaapelisuojaputkia käyttämällä, hän perustelee.

Helppo asentaa ja käsitellä työmaalla

Suuri asennusnopeus perustuu sekä helppoon kiinnittämiseen että elementtien keveyteen. Alle 20-kiloiset Cubis-osat ovat yhden ihmisen käsiteltävissä, mikä luonnollisesti on ergonomisesti tärkeää.

Muun muassa johtosiirroista vastaava lohkopäällikkö Veli-Matti Aaltonen Raide-Jokerista näkee Cubiksen käyttömahdollisuudet suurina erityisesti keskusta-alueilla. Raide-Jokerissa hän vastaa töistä kakkoslohkolla, johon muun muassa Leppävaaran alue sisältyy. Sello-kauppakeskuksen kohdalle tullaan asentamaan Cubis-kaivojärjestelmä.

– Asennussyvyys on matala, mikä tekee Cubiksen käytöstä erityisen perustellun, hän toteaa.

Jatkossa Aaltonen arvioi Cubiksen yleistyvän myös muissa kaupunkien rakennuttamissa hankkeissa sekä teleoperaattorien ja energiayhtiöiden hankkeissa. 

Cubis-järjestelmä  on irlantilaislähtöisen Cubis Systems -yhtiön tuotekehityksen tulos. Cubis Systems kuuluu Ruduksen kanssa samaan kansainväliseen CRH-konserniin.

Sujuvan asentamisen, kuormituskestävyyden ja tilan säästön lisäksi Cubiksen etuja ovat myös säänkestävyys, keveys, modulaarisuus ja tulenkestävyys. Cubis täydentää hyvin Ruduksen monipuolista betonista valmistettujen infratuotteiden valikoimaa.

Kuvatekstit

Kuva 1 Rudus Cubis Kaapelisuoja

Cubis-kaapelisuojajärjestelmä antaa suojan kaapeleille, ja ne myös löytyvät myöhemmin käytössä ollessaan tarvittaessa helposti.

Kuva 2 Rudus Cubis Kaapelisuoja

Cubis-järjestelmään kuuluvat kaivot valmistetaan GRP:sta (Glassfiber Reinforced Plastic) tai HDPE:stä (High ja Multiduct-suojaelementit HDPE:stä.

Kuva 3 Rudus Cubis Kaapelisuoja

Helsingin Viikinkaarella Cubis asennettiin katualueelle.

Kuva 4 Rudus Cubis Kaapelisuoja

Myyntipäällikkö Mikko Vierimaa ja tuoteryhmäpäällikkö Riku Pennanen Rudukselta uskovat Cubis-järjestelmän yleistyvän kaupunkien infrarakentamisessa. Cubiksen etuina on muun muassa sujuva asentaminen, kuormituskestävyys, tilan säästö, tulen- ja säänkestävyys, modulaarisuus ja keveyden tuoma ergonomia

 

Laajempi artikkeli kuvineen tässä linkissä

Lisää tuotetietoa Cubis-kaapelijärjestelmästä

 

Lisätietoja

Rudus Oy

Riku Pennanen

Tuoteryhmäjohtaja, Infra- ja kunnallistekniset tuotteet, Infraelementit

020 447 4437

riku.pennanen(at)rudus.fi

 

Mikko Vierimaa

Myyntipäällikkö, Infratuotteet, Infraelementit

050 575 6662

mikko.vierimaa(at)rudus.fi