Tiedote

Ruduksen pihakivien uutuudet jatkavat vähähiilisyyden linjaa

to helmik. 11 09:00:00 2021

Ympäristöarvot ovat Rudukselle tärkeitä ja se näkyy myös pihakivien tuotannossa.

– Pihakivien tuotannossa vähähiilisyys on yksi kehitystyömme keskeisistä tavoitteista. Kiinnitämme huomiota niin pihakivien elinkaaren aikaisiin päästöihin, käytettäviin raaka-aineisiin kuin koko tuotannon energiatehokkuuteen ja vähäpäästöisyyteen, kertoo Rudus Maisematuotteiden markkinointipäällikkö Iia Suikki.

– Olemme esimerkiksi käyttäneet 2 000 tonnia murskattua betonijätettä korvaamaan luonnon kiviaineksia pihakivien valmistuksessa. Tämä määrä on hyödynnetty valmistamalla 10 000 tonnia uusia pihakiviä. Samalla jää pois päästöjä aiheuttavia raaka-ainekuljetuksia, Suikki lisää.

Tällä hetkellä Ruduksen pihakivien hiilidioksidipäästö on 0,119 kg CO2 –eq./kg. – Se on samaa luokkaa kuin perunalla, Suikki havainnollistaa.

Lähes viisi vuosikymmentä, yli tuhat kivimallia

Ruduksen ensimmäinen pihakivitehdas aloitti toimintansa 47 vuotta sitten Tampereella.

– Paljon on pihakivien valmistus muuttunut viime vuosikymmeninä. Tehtaat ovat nykyisin hyvin automatisoituja ja energiatehokkaita sekä työympäristöinä turvallisia, Iia Suikki toteaa.

– Tuotteita on kehitetty muuttuvan maailman mukana. Nyt esimerkiksi ilmastonmuutoksen myötä valikoimamme on laajentunut hulevesien käsittelyyn tarkoitettujen hulekivien osalta.

Iia Suikki laskeskelee, että Ruduksella on tällä hetkellä reilut sata ympäristörakentamisen tuotetta ja jokaisesta kivestä useita eri vaihtoehtoja värin ja koon mukaan. Se tekee Rudus Maisematuotteiden pihakivien valikoiman laajuudeksi yli tuhat erilaista kiveä – enemmän kuin kenelläkään muulla valmistajalla Suomessa.

– Kartanokivi ja Unikivi ovat pysyneet tuotannossa ihan tuotannon alkupuolelta saakka ja jatkavat edelleen, Suikki toteaa.

Kartanolankusta ”räsymattoja”, Verhokas kierrätystuote

Kartanokivien sarja täydentyy jälleen uutuustuotteella eli Kartanolankku-kivellä. Se on pitkänmallinen betonikivi, jota voi käyttää yksin tai yhdistää muiden kivimallien kanssa näyttäviin, mattomaisiin riviladontoihin – vaikka räsymattojen tyyliin. Kartanolankku sopii yhteen myös 418-sarjan betonilaattojen kanssa eli sillä voi yhdistää näiden kahden sarjan laatat ja kivet.

Graniittinen verhousmuurikivi Verhokas on kiertotalouden tuote. Se syntyy luonnonkivituotannon mustasta sivukivestä. Kiven julkisivu on lohkottu, päädyt joko sahattu tai lohkottu ja kiven yläpinta on rikkopoltettu. Kiven koko 155x100x200-500 mm. Verhouskiveä voi käyttää tukimuurien tai sokkeleiden verhoiluun muuraamalla. Kivi soveltuu myös matalaksi reunakiveksi rajauksiin.

 

Lue lisää aiheesta ruduspro.fi sivustolta

Lisää tietoa Kartanolankku-pihakivestä

 

Näin Rudus on pienentänyt pihakivien valmistuksen hiilijalanjälkeä:

-       Käytetään mahdollisuuksien mukaan murskattua kierrätysbetonia, käytetty kaikkiaan 2000 tonnia vuonna 2020

-       Uuma-tuotteissa kierrätysbetoni korvaa luonnonkiviaineksia 15-20 %

-       Energiassa siirrytty ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin

-       Useassa toimipisteessä on luovuttu tuotantotilojen ja kiviaineksen lämmitykseen käytettävästä polttoöljystä

  • Orimattilan tuotantolaitoksessa siirrytty käyttämään puupelleteillä tuotettua kaukolämpöä. Siirtyminen kaukolämpöön säästää energiaa vuosittain noin 150 MWh, joka vastaa noin kahdeksan omakotitalon vuosikulutusta
  • Tampereella hyödynnetään nestekaasua. Siirtyminen nestekaasuun pienensi 20 % toimipisteen hiilidioksidipäästöjä, samalla vähenee muiden ilmakehään vapautuvien haitallisten hiukkasten määrä

-       Valaistuksessa siirrytty led-tekniikkaan kaikilla tuotantolaitoksilla, mikä vähentää yhden tehtaan energiankulutusta noin 10 %

-       Betonin reseptiikkaa kehitetty

-       Muovin käyttö optimoitu ja käytössä kierrätysmuoveja

 

Lisätietoja:

Rudus Oy Maisematuotteet

Markkinointipäällikkö Iia Suikki

020 447 4660

iia.suikki(at)rudus.fi

 

Kuvatekstit:

(Rudus_kartanonlankku ja Rudus_kartanonlankku_ladontamalli)

Kartanolankku on Ruduksen tämän kauden pihakivien uutuuksia. Pitkämallisesta kivestä saa näyttäviä, mattomaisia ladontoja. Kartanolankun koko on 418x138x80 mm, värit harmaa, musta, HP kulo, autere, kuru.

(Rudus_graniittinen_verhokas)

Graniittinen verhousmuurikivi Verhokas on kiertotalouden tuote. Se syntyy luonnonkivituotannon mustasta sivukivestä.

(Rudus_pihakivet_Vuolteentori)

Rudus Maisematuotteiden pihakivien valikoimassa on yli tuhat erilaista kiveä – enemmän kuin kenelläkään muulla valmistajalla Suomessa. Kuvassa Tampereen Vuolteentori, joka sai Vuoden Ympäristörakenne 2018 -palkinnon.