Tiedote

Rudus Vihreä betoni – vähähiilinen ratkaisu rakentamiseen

ti kesäk. 29 16:11:00 2021

– Vaatimukset rakennuskohteiden kasvihuonepäästöjen vähentämiselle ovat tiukentuneet voimakkaasti ja tulevat entisestään tiukentumaan erilaisten sitoumusten ja lainsäädännön kautta, toteaa Ruduksen ympäristöpäällikkö Terhi Rauhamäki. – Ympäristöasiat ja tuotteiden hiilijalanjälki ovat nousseet myös merkittäviksi hankintakriteereiksi rakennushankkeissa. Monet asiakkaamme haluavat ennakoida tulevia vaatimuksia ja vähähiilisten tuotteiden kysyntä onkin kasvanut voimakkaasti.

Tähän tarpeeseen Rudus kehitti jo yli kymmenen vuotta sitten Rudus Vihreän betonin. 

Se tarjoaa rakentajille vähähiilisen vaihtoehdon betonin lujuudesta tinkimättä. Vihreän betonin resepti on tehty pienempää ympäristökuormaa ajatellen, kuitenkin betonin muut erinomaiset ominaisuudet säilyttäen. 

Vihreässä betonissa sementtiä korvataan muun teollisuuden sivuvirroista saatavilla korvaavilla sideaineilla. Tällaisen betonin hiilijalanjälki on jopa 60 % pienempi kuin tavallisella betonilla.

Lähtökohtana ekologisesti kestävä suunnittelu

– Infrarakentamisessa merkittäviä ympäristövaikutuksia voi muodostua mm. pohjavahvistuksista, joissa hyödynnetään energiaintensiivisiä rakennusmateriaaleja, sanoo Rambollin ryhmäpäällikkö Taavi Dettenborn.

Johtava asiantuntija Jukka Lahdensivu samasta yrityksestä lisää, että onkin oleellista, että rakennusmateriaaleihin sitoutunut hiilijalanjälki on vähäinen. – Sitoutuneen hiilen määrään vaikuttaa eniten energiaintensiivisten materiaalien käyttö, tyypillisesti betonirakenteet sekä lämmöneristeet.

– Toimisto- ja asuinkerrostalorakentamisessa rakennuksen runkoon sitoutuneen hiilijalanjäljen osuus on n 60 % koko rakennuksen sitoutuneen hiilen hiilijalanjäljestä. Julkisivut ja yläpohja mukaan lukien sitoutuneen hiilen osuus on jo n 80 %. Vihreää betonia onkin suositeltavaa käyttää massiivisissa valuissa, sisälle tehtävissä betonirakenteissa sekä elementtirakenteissa.

Positiivisia yllätyksiä

Rudus Vihreän betonin kehitystyön yhteydessä betonin nopea kuivuminen yllätti kehittäjänsä positiivisesti: Vihreä betoni voi kuivua jopa nopeammin kuin vastaava normaali betoni. Myös kuivumiskutistuma osoittautui pieneksi, kertoo Ruduksen kehityspäällikkö Mika Autio.

– Käytössä Vihreä betoni ei juurikaan poikkea vastaavasta normaalista betonista. Se on niin helppokäyttöistä, että käyttäjä ei huomaa eroaa, jatkaa Autio. Ja vaikka päästöt ovat huomattavasti pienemmät, lopullisessa lujuudessa Vihreä betoni vastaa täysin vastaavaa normaalia betonilaatua.

Hyvien ominaisuuksien summa

Parhaimmillaan Rudus Vihreän betonin CO2-päästö on peräti 60 % pienempi kuin vastaavalla normaalilla betonilaadulla. Jo Vihreän betonin nimi kertoo sen päästösäästöstä:

  • Vihreä 20 – CO2-päästö on 20 % pienempi kuin vastaavalla normaalilla betonilaadulla
  • Vihreä 40 – CO2-päästö on 40 % pienempi kuin vastaavalla normaalilla betonilaadulla
  • Vihreä 60 – CO2-päästö on 60 % pienempi kuin vastaavalla normaalilla betonilaadulla

Uusin tuotteemme on Nopeammin kovettuva vihreä betoni. Sen CO2-päästö on huomattavasti normaalia betonia pienempi ilman merkittävästi hitaampaa lujuudenkehitystä

Rudus Vihreä betoni

  • Rudus Vihreän betonin ympäristökuormitus on tavallista pienempi, tuotteesta riippuen 20 %, 40 % tai jopa 60 % matalampi kuin vastaavalla normaalilla betonilla
  • Vihreän betonin loppulujuus on yhtä korkea tai korkeampi kuin normaalin betonin
  • Vihreää betonia saatavilla kaikissa rasitusluokissa, kaikkialla Suomessa

Lue lisää Rudus Vihreästä betonista tästä linkistä

Lisätietoja:

Rudus Oy
Kehityspäällikkö Mika Autio
020 447 4030
mika.autio@rudus.fi