Tiedote

Uusi innovaatio: kierrätyskiviainesta myös valmisbetoniin

ti syysk. 14 10:03:00 2021

Rudus on jo muutaman vuoden ajan käyttänyt uusiomateriaaleja Uuma-maisematuotteissaan. Uuma-nimi tulee sanasta uusiomateriaali.

Rudus aloitti Uuma-betonin tuotekehityksen marraskuussa 2020 ja syyskuussa 2021 oltiin valmiita toimittamaan ensimmäinen Uuma-betoni -massa asiakkaalle. Kyseessä oli YIT:n rakenteilla olevan asuinkerrostalon pysäköintialuetta reunustavien tukimuurien perustukset, joihin käytettiin 22 kuutiota valmisbetonia.

– Massan laatu oli hyvä pumppauksen ja työstettävyyden kannalta. Käytännössä massasta ei voinut valun aikana tai sen jälkeen havaita, että betonissa oli käytetty kierrätyskiviainetta, toteaa YIT:n vastaava työnjohtaja Samu Hakkarainen.

– Ainoa ero tässä valussa muihin verrattuna oli se, että pilottikohteesta johtuen massasta otettiin laajamittaisemmin kokeita laadunvarmistamiseksi. Kaikki tulokset näyttivät hyviltä.

Soveltuisi kaikkeen talonrakentamiseen

Kierrätykseen tulevan betonin käyttöä rajaa lainsäädäntö, jonka mukaan kierrätysbetonia ei saa käyttää betonin raaka-aineena ilman viranomaisen erillistä koekäyttö- tai ympäristölupaa. Ruduksella on ollut lupa Uuma-betonin koekäyttöön. Varsinaisen tuotannon aloittamiseen tarvitaan vielä tällä hetkellä ympäristölupa.

Uuma-betonissa on mahdollista korvata enintään 30 prosenttia karkeita luonnonkiviaineksia kierrätyskiviaineella yleisimmissä rasitusluokissa, jotka ovat X0-XC4, XD1, XF1 ja XA1.

– Testiemme mukaan 30 prosentin korvaaminen ei aiheuta XC-rasitusluokan betoneissa eikä niiden toimivuudessa mitään muutosta. Laadun kannalta kierrätyskiviainesta voitaisiin käyttää enemmänkin. Alkutesteissä kokeilimme korvata 70 prosenttia karkeista kiviaineksista. Se teki betonista hieman jäykempää, mutta se oli edelleen täysin työstettävää, Ruduksen laatupäällikkö Jere Toivonen sanoo.

Ruduksen laatu- ja kehitysjohtaja Mika Tulimaan mukaan Uuma-betonin ominaisuuksien hallinta alkaa olla jo hyvin selvillä.

– Uuma-betonia voidaan käyttää kaikessa tavanomaisessa rakentamisessa, hän sanoo.

– Nyt meillä on haasteena saada uusi tuotekokonaisuus normaaliin tuotantoon. Tuotteen valmistus isossa skaalassa vaatii vielä sisäänajoa, jotta tuotanto on asiakkaan näkökulmasta sujuvaa.

Uuma-betonin pilottikohteen toteuttajana oli YIT, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä vähähiilisempää rakentamista.

– Pilotoinnin avulla voidaan arvioida tuotteen soveltuvuutta aidoissa rakentamisolosuhteissa. Mikäli pilotoinnin myötä saavutetaan massan työstettävyydessä ja laatuominaisuuksissa sille asetut vaatimukset, en näe estettä tuotteen laajemmalle käyttöönotolle, toteaa YIT:n tuotantopäällikkö Petri Pyhäjärvi.

Lue laajempi artikkeli tästä linkistä

Lisätietoja

Rudus Oy

Mika Tulimaa, laatu- ja kehitysjohtaja

050 581 5016

mika.tulimaa(at)rudus.fi

 

Jere Toivonen, laatupäällikkö

050 472 7666

jere.toivonen(at)rudus.fi

 

Kuvatekstejä

(1. RudusUuma_betoni)

Ruduksen kehittämän Uuma-betonin valmistuksessa on 30 prosenttia karkeita luonnonkiviä korvattu kierrätyskiviaineksella. Tämä ei aiheuta XC-rasitusluokan betoneissa eikä niiden toimivuudessa mitään muutosta.

(2. Rudus_Uuma_betoni_tyomaa)

Uuma Valmisbetonin pilottikohteena oli YIT:n rakenteilla olevan asuinkerrostalon pysäköintialueen tukimuurien perustukset. – Käytännössä massasta ei voinut valun aikana tai sen jälkeen havaita, että betonissa oli käytetty kierrätyskiviainetta, toteaa YIT:n vastaava työnjohtaja Samu Hakkarainen.

(3. Rudus_Uuma_betoni_laadunvarmistus)

Pilottikohteesta johtuen massalle tehtiin laajamittaisemmin kokeita laadunvarmistamiseksi. Kaikki tulokset näyttivät hyviltä.

(4. Rudus_Betoroc_Uuma_betoni)

Kiertotalous on tärkeä osa Ruduksen toimintaa. Vantaan Länsisalmen toimipisteellä otetaan vastaan betoni- ja tiilijätettä, josta valmistetaan Betoroc-mursketta. Betoroc on Ruduksen kehittämä, CE-merkitty betonin ja tiilen kierrätyksen lopputuote.

(5. Rudus_Uuma_betoni_massa)

- kuvituskuva, ei varsinaista kuvatekstiä