Tiedote

Ruduksen pihakivien hiilijälki pienenee edelleen, päästöihin jopa 30 %:n vähennys vuoteen 2020 verrattuna

to tammik. 13 09:27:00 2022

– Vaihdoimme Ristikiven tehtaalla vuonna 2021 uuteen sementtilaatuun ja pelkästään sillä hiilidioksidipäästömme putosivat tuotetasolla jo 15 prosenttia. Vielä reilummin seostetuilla aivan uuden tyyppisillä sementeillä päästöt voisivat vuoden 2020 tasosta vähentyä jopa 30 prosenttia. Merkittävin keino vähentää betonikivien päästöjä onkin käyttää niiden valmistuksessa markkinoilla jo olevia seossementtejä, Ruduksen Ristikiven tehtaan tehdaspäällikkö Miika Veteläinen kertoo.

– Tulevaisuuden aidosti vähähiilisissä tuotteissa on varmastikin hyvin vähän sementtiä. Niiden valmistuksessa hyödynnetään teollisuuden sivuvirtoja ja voimakkaasti seostettuja materiaaleja. Haasteena on löytää sopivat yhdistelmät käytettävien seosmateriaalien ja lisäaineiden välillä nopean lujuudenkehityksen varmistamiseksi. Teemme Ruduksessa töitä aktiivisesti ratkaisujen löytämiseksi. Ratkaisuja on käytössä varmasti jo aivan lähitulevaisuudessa, Veteläinen arvelee.

Vähähiilisten pihakivien kysyntä kasvaa

Uuma-pihakivet lanseeratiin vuonna 2019. – Asiakkaat ovat ottaneet tuotteet erinomaisesti vastaan ja niiden kysyntä kasvaa koko ajan, Rudus Oy:n maisemabetonituotteiden myyntijohtaja Vesa Hopponen kertoo.

Ominaisuuksiltaan CE-merkityt ja kaikki standardit täyttävät Uuma-betonikivet vastaavat tavallisia betonikiviä. Ulkonäkö on identtinen ja käyttöominaisuudet ennallaan.

Kierrätysbetonia sisältäviä uusiomateriaalituotteita valmistetaan kaikilla Ruduksen maisematuotetehtailla.

– Meillä betonimurskeen käyttäminen on ihan arkipäivää ja arvostamme uusiotuotteitamme jopa muita enemmän, koska siellä on kierrätyselementti mukana, Miika Veteläinen toteaa.

Ruduksen maisematuotetehtailla syntyvä ylijäämäbetoni murskataan ja kierrätetään takaisin betonikivien pohjamassaan, mikä on kaikin puolin järkevää ja säästää luonnonvaroja.

Uutta asetusta odotellessa

Vesa Hopponen sanoo, että uusiomateriaalituotteita on tähän mennessä toimitettu jo kymmeniä tuhansia neliöitä. Enemmänkin toimitettaisiin, mutta tehtailla on pulaa kierrätysmateriaalista. Kaikki käytetään mikä suinkin on murskattavissa, mutta loputtomiin eivät omat virrat riitä.

Alalla odotetaankin kuumeisesti jätteiden uusiokäytön laajemmin mahdollistavaa End-Of-Waste -asetusta ehkä jo vuoden 2022 kuluessa. Kun betonimurske muuttuu jätteestä tuotteeksi, ylijäämäbetonin ei tarvitse olla välttämättä enää omaa valmistuksesta syntynyttä, kunhan murskattu raekoko on sopiva ja sitä pystytään maisematuotetehtaalla hyödyntämään.

–Vanhojen, kohteesta purettujen betonikivien kierrättämisen ja hyödyntämisen voi nähdä myös tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuutena, Vesa Hopponen sanoo.

Ruduksen maisematuotetehtailla tehdään Hopposen mukaan vahvasti töitä vähähiilisten ratkaisujen löytämiseksi ja betonituotteiden kehittämiseksi.

– Haluamme Ruduksessa olla edelläkävijä. Olemme nostaneet hiilijalanjäljen pienentämisen tärkeäksi tavoitteeksi, mikä näkyy myös Concrete acts! -ympäristövastuuohjelmastamme. Etsimme realistisia, aitoja keinoja toimia vastuullisesti.

Lue laajempi artikkeli tästä linkistä

Kuvatekstejä:

(vahahiiliset pihakivet, 2 kuvaa)

Ruduksen betonisten pihakivien hiilijalanjälki pienenee entisestään. Merkittävin keino vähentää betonikivien päästöjä on käyttää niiden valmistuksessa markkinoilla jo olevia seossementtejä.

(betoni-kiertaa...)

Kierrätysbetonia sisältäviä uusiomateriaalituotteita valmistetaan kaikilla Ruduksen maisematuotetehtailla.

Lisätietoja:

Rudus Oy, Pihakivet ja maisematuotteet

 

Myyntijohtaja Vesa Hopponen

020 447 4310

vesa.hopponen(at)rudus.fi

 

Tehdaspäällikkö Miika Veteläinen

020 447 7130

miika.vetelainen(at)rudus.fi