Tiedote

Ruduksen EEJ-betonimursketta infrarakentamiseen Espoossa: ”Jäte-sana voitaisiin poistaa käytöstä”

ma marrask. 21 10:00:00 2022

Syyskuun alussa astui voimaan pitkään odotettu asetus, jonka mukaan betonimursketta ei luokitella enää jätteeksi. EEJ-betonimursketta voidaan nyt käyttää kiviaineksena maan-, talon- ja viherrakentamisessa tietyin reunaehdoin kuin mitä tahansa vastaavaa luonnonkiviainesta. EEJ-betonimursketta voidaan käyttää raaka-aineena myös valmisbetonin ja betonituotteiden valmistuksessa.

Espoon Kivenlahdessa, uuden metroaseman läheisyydessä on rakenteilla tilapäinen ajorata Kiviruukintien ja Ruukintien välille. Alun perin suunnitelmiin oli kirjattu käytettäväksi mara-asetuksen alaista betonimursketta, mutta kohteen urakoitsijan, Peab Industri Oy:n työmaapäällikkö Markus Tiihonen ehdotti EEJ-betonimurskeen käyttöä.

– Kyseessä on väliaikainen ajorata eli se tullaan joskus purkamaan pois. Tuolloin EEJ-betonimurskeen uudelleen käsittely ja kierrätys on joustavampaa, kun ei tarvita erillisiä ilmoituksia. EEJ-betonimurskeen käyttö oli näin ollen tilaajankin kannalta parempi valinta, Tiihonen toteaa.

Kiertotaloutta ja säästöjä

Iina Kallio toimii Espoon kaupunkitekniikan keskuksessa kiertotalouden ja kestävän kehityksen asiantuntijana. Hän pitää EEJ-betonimurskeen käytön asetusta erittäin merkittävänä uudistuksena.

– Kiertotaloudessa myös asenteiden muutos on paljon helpompi toteuttaa, kun näemme betonimurskeen materiaalina, Kallio sanoo.

– Kiertotalouden näkökulman lisäksi tässä on tarjolla huomattavan suuret taloudelliset säästöoptiot tarjolla. Purkubetonin käytön myötä vältämme neitseellisen kiviaineksen ostamisen ja kuljetukset, mikä säästää merkittävän paljon säästökuurilla olevan kaupungin euroja.

– Parhaillaan selvitämme kaupungin asiakirjoja vastaamaan uutta asetusta EEJ-betonimurskeen käytössä. Massakoordinaatio-hankkeissa on mukana myös geo-toimiala, joka vastaa infrarakentamisen laadusta kuten rakenteen kantavuudesta.

Betoroc on hiilinegatiivinen

Betoroc-betonimurske on Ruduksen kehittämä, CE-merkitty, korkealuokkainen kierrätystuote. Sillä voidaan korvata neitseellisiä luonnon sora- ja kalliomurskeita rakenteiden kantavissa ja jakavissa kerroksissa sekä käyttää erilaisissa täyttötöissä.

Betoroc on todistetusti hiilinegatiivinen tuote. Se perustuu betonin karbonatisaatioon, joka kiihtyy betonijätteen murskaamisen jälkeen. Murske pystyy sitomaan jopa puolet sementin valmistuksessa aiheutuneista hiilidioksidipäästöistä, joten se toimii hiilinieluna.

Iina Kallio toteaa, että rakentamisen päästöjen vähentäminen on oleellista, jotta Espoo saavuttaa tavoitteensa olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

– Päästövähennyksiä on saatava aikaan nopeasti, joten aktiivista yhteistyötä tarvitaan kaupungin, yritysten ja organisaatioiden välillä. Selkeän ja faktapohjaisen päästölaskennan kehittäminen on avainasia, jotta voimme määrittää tarvittavien vähennysten määrän sekä priorisoida toimenpiteitä vaikuttavuuden mukaan. Aikataulu ilmastomuutosta hillitseville toimille ja hiilineutraalisuuden tavoitteelle on tiukka. Ilman synergiaa alan toimijoiden kanssa emme tavoitteita saavuta.

Lue laajempi artikkeli ruduspro.fi -sivulta tästä linkistä

Lisätietoja

Rudus Oy

Myyntipäällikkö Santtu Tahvanainen

Betoni- ja kivimateriaalit, Kierrätys

040 833 6460

santtu.tahvanainen(at)rudus.fi

Kuvatekstit

(Kuva_1_Rudus_EJJ_betonimurske)

EEJ-betonimursketta käytettiin Espoon Kivenlahdessa väliaikaisen ajokaistan rakentamiseen. Kun tien purkamisen aika tulee, EEJ-murske voidaan sujuvasti käyttää uudelleen seuraavassa kohteessa. Se on kiertotaloutta parhaimmillaan ja samalla huomattava taloudellinen säästö.

(Kuva_2_Rudus_EJJ_betonimurske)

– Kiertotalouden tuotteet ovat nykyisin hyvin tärkeitä rakentamisessa ja uusi EEJ-betonimurske on hyvä vahvistus tähän valikoimaan, sanoo työmaapäällikkö Markus Tiihonen Peab Industri Oy:stä.

(Kuva_3_A_ja_B_Rudus_EJJ_betonimurske)

Ruduksen EJJ-betonimurske ja Betoroc-murske ovat todistetusti hiilinegatiivisia tuotteita.

(Kuva_4_Rudus_EJJ_betonimurske)

Espoon Kivenlahden työmaa oli Peabin Markus Tiihoselle ensimmäinen kohde, jossa käytettiin Ruduksen EJJ-betonimurskaa. – Yhteistyö ja tuotetuki sujuivat hyvin, Tiihonen (vas) kiittää Rudus Kierrätyksen myyntipäällikköä Santtu Tahvanaista (oik).