Tiedote

Yrittäjä, maisemasuunnittelija Tanja Nieminen on tämän vuoden Kivenpyörittäjä

to huhtik. 27 18:30:00 2023

Rudus myönsi tämän vuoden Kivenpyörittäjä-palkinnon Tanja Niemiselle tunnustuksena hänen monipuolisesta osaamisestaan ja todellisesta innostaan edistää suomalaisten pihojen suunnittelua. ”Into” onkin oikea sana kuvaamaan Niemistä, kun hän häärää Hattulassa perinteikkäässä KH Puutarhakeskuksessa. Nieminen osti myymälän yhtiökumppaninsa arkkitehti Tiina Holmbergin kanssa vuonna 2020.

– Täällä näkee, miten piha ja puutarha ovat monin tavoin osa elämää, Nieminen hymyilee.

Nieminen on koulutukseltaan ylemmän AMK:n hortonomi sekä pedagogisen koulutuksen saanut opettaja. Hän on tietokirjailija, yrittäjä ja maisemasuunnittelija ja tuttu myös tv:stä. Hän oli pari vuotta mukana Huvila ja huussi -sarjassa, jota tuolloin katsoi noin puoli miljoonaa suomalaista. Hänet on palkittu jo monesti, mm. Vuoden vihertaitajana vuonna 2014.

Idearikkaana syväosaajana hänellä on usein menossa jokin hanke – parempien pihojen puolesta tietysti. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2005.

– Olen elämäntapahortonomi. Mieluimmin teen töitä kädet mullassa ja polvet kivituhkassa kuin virka-aikaan jossakin toimistossa, Nieminen toteaa.

Unelmien haamukirjoittaja

Niemisen ja Holmbergin yhteinen kirja ”Pihakoulu – Skandipihassa toimivat reseptit” julkaistiin tämän vuoden alussa. Se oli Niemiseltä jo alan viides kirja.

– Kirjassa avataan sitä prosessia, joka tarvitaan laadukkaan ja onnistuneen pihan toteuttamiseen. Alan ihmiset ovat ottaneet kirjan ihastuneena vastaan, sillä pihojen omistajat eivät aina ymmärrä, miten paljon osaamista ja eri asioiden yhteensovittamista pihan suunnittelu vaatii.

Nieminen painottaa, että vaikka pihan suunnittelun tekeekin alan ammattilainen, asukkaiden tulee aina miettiä ja kertoa omat toiveensa sekä tarpeensa.

– Minulta kysytään usein, että mikä minun tyylini on. Ei siitä ole kyse, vaan minä haamukirjoitan asukkaiden oman unelman heidän puutarhastaan. Pyrin lukemaan ja tulkitsemaan heidän salaisemmatkin toiveensa. Pihan täytyy olla aina asukkaittensa näköinen. Olkoon vaikka status-piha, jos he niin haluavat.

Piha ja talo yhtä

Tanja Nieminen on keskittynyt suunnittelutyössään yksityisiin pihoihin ja pienten kaupunkien projekteihin.

– Minulle tärkeää on ulko- ja sisätilojen yhteys. Elämän pitää laajentua sisältä ulos ja rakennuksen arkkitehtuurin tulee näkyä pihalla saumattomasti.

– Täytyy myös miettiä, missä suunniteltu piha loppuu ja luonto alkaa. Mitä enemmän pihassa on luontoa, sen helppohoitoisempi se on. Luonto on sinällään kaunis, mutta se ei kestä kulutusta. Siksi poluilla ja muilla kulkuväylillä tarvitaan pinnoitteita. Laatoilla ja kiveyksillä voidaan myös ilmaista alueiden hierarkkisuutta.

– Maisematuotteiden, pihavalaisimien ja pintamateriaalien paletti on monipuolistunut hyvin. Esimerkiksi korotetuilla istutusaltailla saadaan vihreää talon seinustalle, mikä osaltaan yhdistää rakennusta pihaan.

Ekologista ja eettistä

Tanja Nieminen sanoo saaneensa ympäristöherätyksen jo 90-luvun alussa, paljon aiemmin kuin ekologia ja kestävä kehitys nousivat yleiseen keskusteluun.

– Minun suunnittelemani pihat ovat myös eettisten arvojen mukaisia. Hyvänä esimerkkinä on betonikivien käyttö. Olennaista on niiden kotimaisuus, koska ne ovat halpa ja paljon käytetty tuote eli ne kannattaa valmistaa lähellä eikä pitkien kuljetusmatkojen päässä.

– Ympäristölainsäädäntö on todella monimutkaista. Kierrätetyn betonimurskeen, Betorocinkin käyttö tulisi olla paljon yksinkertaisempaa. Onhan monin tavoin järkevämpää hyödyntää betonia uudelleen kuin louhia neitseellistä kalliota.

  • Kivenpyörittäjäksi valitaan vuosittain henkilö, joka on edistänyt ympäristörakentamista Suomessa. Valinnalla halutaan tuoda esiin ammattitaitoista ja laadukasta ympäristörakentamista sekä nostaa alan arvostusta. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 2001 alkaen.

Lue laajempi artikkeli ruduspro.fi-sivustolta tästä linkistä

 

Lisätietoja:

Markkinointipäällikkö Iia Suikki

Rudus Oy, maisematuotteet

020 447 4660, iia.suikki(at)rudus.fi

 

Yrittäjä, maisemasuunnittelija Taina Nieminen

tanja.nieminen(at)maisemasuunnittelu.fi

 

Kuvatekstejä

Kuva_1_Rudus_Nieminen_Kivenpyörittaja

Rudus myönsi tämän vuoden Kivenpyörittäjä-palkinnon Tanja Niemiselle tunnustuksena hänen osaamisestaan ja innostaan viheralan kehittäjänä. Kivenpyörittäjäksi valitaan vuosittain henkilö, joka on edistänyt ympäristörakentamista Suomessa. Valinnalla halutaan tuoda esiin ammattitaitoista ja laadukasta ympäristörakentamista sekä nostaa alan arvostusta. Palkintoa on jaettu jo vuodesta 2001 alkaen.

 

Kuva_2_Rudus_Nieminen_Kivenpyörittaja

Tanja Niemisen kiitetty ja palkittu suunnittelu perustuu maisema-analyysiin, jonka perusteella asiakkaan toiveet yhdistyvät paikan ehdoilla rakennetuksi kokonaisuudeksi. – Skandinaavinen piha on selkeä ja helppohoitoinen, oikeat kasvit ovat oikeilla paikoilla ja sinne paistaa aurinko, koska kesä on lyhyt, kuvailee Tanja Nieminen. Hänen uutuuskirjansa tarjoilee reseptit skandipihan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Liitteenä myös pari vaihtoehtoista kuvaa Tanja Niemisestä.