Tiedote

Rudus Infralta kaikki betonielementit sähköasemien rakentamiseen

to huhtik. 04 09:17:00 2024

Fingrid rakennuttaa Raumalla kaasueristeistä, 110 kV:n sisäkytkinlaitosta ja valvomorakennusta. Kaksikerroksisen laitoksen kerrosala on noin 400 neliötä ja valvomorakennuksen noin 300 neliötä. Kaasueristeinen eli nk. GIS-sähköasema onkin kooltaan vain noin viidennes ilmaeristeisestä asemasta. GIS-kojeisto tekee sähköasemasta huomattavasti ilmaeristeistä asemaa luotettavamman ja helpommin käytettävän.

Destia on vastannut omaan urakkaansa liittyen mm. sisäkytkinlaitoksen rakennuksen rakentamisesta ja Caverion Industria puolestaan kytkinlaitoksesta.

Toimitusvarmuus tärkeä kriteeri

Omaa urakkaansa varten Destia kilpailutti betonielementtien toimituksen keväällä 2022.

– Suunnittelemme, rakennamme ja ylläpidämme sähköasemia. Elementtien toimitusvarmuus on meille yksi rakentamisen tärkeä kriteeri. Ruduksen toimitusten logistiikka sujuin hyvin ja aikataulussa, toteaa Destian hankinta-asiantuntija Antti Kaunistoinen.

– Silloisessa hankalassa toimintaympäristössä ei ollut varmuutta raaka-aineiden ja tarvikkeiden saatavuudesta. Puolin ja toisin varmistauduttiin, että aikataulussa pysyttäisiin, toteaa Ruduksen infratuotteiden ja -elementtien myyntipäällikkö Jukka Latvala.

Rauman työmaalle toimitettiin eristettyjä ja eristämättömiä seinäelementtejä Ruduksen Kurikan ja Nurmijärven tehtailta. Toimitusaikataulut sovitettiin työmaan asennusjärjestykseen.

Sisäkytkinlaitokselle antavat yksilöllisen ilmeen toiseen kerrokseen asennetut graafisen betonin elementit.

– Ehdotimme alun perin suunniteltuun graafiseen kuvioon muutoksia. Näin säästyi merkittävä määrä kustannuksia, mutta ulkonäkö pysyi tilaajan haluamana, Latvala kertoo.

Räätälöidyt erikoiselementit tarpeen

Caverion Industria Oy:n urakka on vasta aluillaan. Yhtiö peruskorjaa 400kV:n kytkinkentän sekä uusii ohjaus- ja suojausjärjestelmän ja 110kV:n kytkinlaitoksen kaasueristeiseksi sisäkytkinlaitokseksi.

– Meidän työmme kohteessa on alkuvaiheessa. Suunnittelu on aloitettu 2022 ja rakennustyöt toteutetaan 2023–2024. Urakka on kokonaisuudessaan valmis syksyllä 2025, Caverion Industrian projektijohtaja Jukka Roponen kertoo.

Roposen mukaan Caveria Industria on tehnyt Ruduksen kanssa yhteistyötä useissa hankkeissa.

– Meille urakoitsijana on erittäin tärkeää, että elementtitoimittaja pystyy valmistamaan myös yksilöllisiä erikoiselementtejä. Suunnittelupalvelu on myös oleellista varsinkin silloin, kun ei voida käyttää vakioituja elementtejä tai elementteihin tarvitaan pieniä muutoksia, Roponen sanoo.

Rauman hankkeeseen Rudus toimitti Caverion Industrialle yli sata kappaletta erilaisia betonielementtejä.

– Elementtitoimituksessa on Fingridin tyyppielementtejä, Ruduksen kaapelikanavaelementtejä sekä kaapelikaivoja. Kaapelikanavissa kokeillaan ensimmäistä kertaa ympäristöystävällisempää betonia.

– Projektissa käytetään Ruduksen suunnittelemia raskaita kaapelikansia tien alituksissa. Yksittäisiä kaapelikansia on valmistettu myös Caverion Industrian kuvilla, Roponen kertoo.

Rudus on vastannut sähkölaitoskonseptinsa mukaisesti betonielementtien ja -tuotteiden kokonaistoimituksesta eri urakoitsijoille. Tuoreita referenssejä on muun muassa Espoossa ja Salossa.

Lue artikkeli ruduspro.fi-sivustolta tästä linkistä:

Rudus Infran sähköasemien konsepti

- Sisältää kaikki tarvittavat betonielementit ja -tuotteet, kuten:

- seinäelementit

- settiseinät, palkit ja pilarit

- laiteperustukset

- pilarimaston perustukset

- porttien ja aitojen perustukset

- kaapelikanavat ja -kaivot

- suojalaatat

- Cubis-kaapelisuojaustuotteet (Multiduct, Stakkabox-kaivot)

- vesienhallinta: putket ja kaivot, mukaan lukien öljynerotuskaivot

- muuntaja-altaat/perustukset

- valmisbetonitoimitukset

- kiviainekset & kierrätysbetonimurske

- Tarjoaa myös suunnittelupalvelun

- Erikoiselementit räätälöidysti asiakkaan kuvilla

- Joustavat ja varmat toimitukset valtakunnallisesti

- Kustannustehokas

- Mahdollisuus myös vähäpäästöisen betonin käyttöön

 

Kuvatekstit

(Kuva_1_Rudus_Infra_sahkoasema)

Rudus Infran sähköasemien konsepti sisältää kaikki aseman toteuttamiseen tarvittavat betonielementit ja -tuotteet. Erikoiselementtejä voidaan valmistaa myös räätälöidysti asiakkaan kuvilla. Kuvassa Fingridin Raumalle rakennuttama sähkölaitos, jonka sisäkytkinlaitoksen julkisivuun tuovat ilmettä graafisen betonin elementit.

(Kuvat_2a_ja_2b_Rudus_Infra_sahkoasema

Caverion Industrian urakkaan Rauman sähkölaitoksella kuuluu muun muassa kytkinkentän peruskorjaus. Rudus toimittaa Caverionin työmaalle yli sata betonielementtiä, muun muassa kaapelikanavat ja -kaivot.

Lisätietoja

Rudus Oy, Infratuotteet

Myyntipäällikkö Jukka Latvala, 050 410 8618, jukka.latvala(at)rudus.fi

Myyntipäällikkö Mikko Vierimaa, 050 575 662, mikko.vierimaa(at)rudus.fi