Tiedote

Jokirannan polut -taidelaatta on huikeaa betonista käyttötaidetta

ke lokak. 07 10:30:00 2020

RuduksenNurmijärven betonituotetehtaalla valmistui alkusyksystä Jokirannan polut 2020 -niminen taidelaatta, joka tullaan sijoittamaanVantaalle Tikkurilan jokirantaan Väritehtaanranta-puistoon.

Graafisen betonin menetelmällä toteutettu Jokirannan polut -taidelaatta on muodoltaan symmetrinen ellipsi ja kooltaan 5000x3200x200 mm. Laatan valmistus vaati kaikilta osapuolilta sekä innovatiivisuutta että erittäin korkeaa ammattitaitoa. Esimerkiksi corten-teräksestä tehty muotti oli ainutlaatuinen.

Laatta kuin pieni lampi

Tikkurilan laajan puistokokonaisuuden kehittäminen perustuu LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n voittamaan maisema-arkkitehtikilpailuun. Taidelaatasta tulee osa jokirannan puiston kulkureittiä.

– Taideteoksessa on konkreettisesti kysymys jokirannan upean luonnon nostamisesta esiin. Teos on kuin pieni lampi, jossa saukot, harjukset, taimenet sekä joen harvinaiset ja uhanalaiset vuollejokisimpukat uivat joen kasvillisuuden seassa, kertoo laatan pääsuunnittelija, maisema-arkkitehti Veera Tolvanen LOCI maisema-arkkitehdit Oy:stä. Hän toimii myös yhtenä puiston suunnittelijoista.

– Jokirannan polut -nimi paljastaa teoksen alkuperäisen idean. Eri kasvien ja eläinten polkuja voi seurata hyppelemällä ympäri laattaa. Taidelaatta on sekä infotaulu että esiintymislava, Veera Tolvanen kertoo.

Hyvin erityinen ja osaamista vaativa työ

Taidelaatta valmistettiin Ruduksen Nurmijärven betonituotetehtaalla.

– Graafisia elementtejä on tehty aiemminkin, mutta tässä työssä niin graafisen pinnan tarkkuus kuin muottiratkaisu olivat ensimmäisiä koko tehtaan historiassa, yksikönpäällikkö Artturi Aalto kertoo.

Taidelaatan muotin suunnitteli Ruduksen pitkäaikainen kumppani Unique Metal Oy.

– Valun ulkopinnassa muottina käytettiin säänkestävää corten-terästä, joka jätettiin elementin reunoille paikalleen eli tässä tapauksessa muottia ei purettu pois. Muotti oli yksilöllinen ja toteutuksen kannalta haastava, Artturi Aalto kertoo.

Patinoituessaan corten-teräs antaa taidelaatan ulkokehään halutun pinnan.

Unique Metalin toimitusjohtaja Heikki Järvinen sanoo, että taidelaatan muotin valmistus oli paljon erikoistöitä tehneelle yhtiöllekin uniikki työ.

Betonielementti taipuu myös taiteeksi

Graphic Concrete toimi projektissa graafisen betonin menetelmän ja kuviosuunnittelun teknisenä konsulttina suunnittelijoille ja Rudukselle.

– Laatassa käytettiin graafisen betonin kuvan käsittelyn perusmenetelmiä yhdistettyinä eli vektorigrafiikkaa sekä rasterointia. On myös harvinaisempaa, että lopputulos on perinteistä harmaabetonia, projektipäällikkö Linda Hirvonen kertoo.

– Taidelaatan ellipsin muoto on harvinainen, mutta hyvä muistutus siitä, mihin myös betonielementtitekniikka taipuu, Linda Hirvonen sanoo.

 

Lue laajempi artikkeli tästä linkistä: https://www.rudus.fi/ajankohtaista/2020/10/07/jokirannan-polut-laatta-on-huikeaa-betonista-kayttotaidetta

 

Jokirannan polut 2020 -taidelaatta

  • Suunnittelija: maisema-arkkitehti Veera Tolvanen, LOCI maisema-arkkitehdit Oy
  • Rakennesuunnittelu: Vahanen suunnittelupalvelut Oy, Jukka Horttanainen
  • Graafisen betonin menetelmin valmistettu luontoaiheinen taidelaatta
  • Tilaaja: Vantaan kaupunki
  • Sijoitus: Tikkurilan jokiranta, Vantaa
  • Koko: 5000x3200 x 200
  • Valutyö ja raudoitus: Rudus Oy, Tero Halme ja Jari Heiskanen, Pohjolan Runkorakenne Oy, Erkki Välitalo
  • Muotinvalmistus: Unique Metal, Heikki Järvinen ja Veli-Matti Tanskanen
  • Graafinen kalvo ja konsultointi: Graphic Concrete Oy, Linda Hirvonen
  • Betonimassa C30/37 XC4, XF1, P30
  • Elementin pinta käsitellään sen käyttöikää pidentävällä impregnointiaineella

 

Lisätietoja:

 

Rudus Oy

Artturi Aalto, Yksikön päällikkö, Infratuotteet

040 139 4223

artturi.aalto(at)rudus.fi

 

Kuvatekstejä

1.

Jokirannan polut 2020 -taidelaatta valmiina Ruduksen Nurmijärven betonituotetehtaalla. Matka jatkuu Vantaan Tikkurilassa rakenteilla olevaan Vernissarantaan kaikkien puistossa kulkevien iloksi ja opiksi.

2.

Graafisen betonin menetelmällä valmistetussa taidelaatassa on kuvattuna joen eläimiä ja kasvistoa. Graafinen kalvo oli toimittajan tarkimman mahdollisen pikselimäärän mukaan tehty.

3.

– Taidelaatta oli hyvin erikoislaatuinen ja vaativa työ, vaikka se ei kooltaan kovin iso olekaan. Graafisen pinnan tarkkuuden ja muottiratkaisun osalta työ oli ensimmäinen koko tehtaan historiassa, kertoo yksikön päällikkö Artturi Aalto Rudukselta.