Tiedote

Työmaalla: Espoon kaupunkirata kohentaa julkista liikennettä

ti syysk. 10 14:57:00 2024

Väyläviraston Espoon kaupunkirata -hanke Leppävaarasta Kauklahteen on ratarakentamisen suururakka. Hankkeen rakentamisvaihe alkoi tammikuussa 2024 ja jatkuu aina vuoteen 2028. Hankkeen kustannusarvio on noin 330 miljoonaa euroa.

Kokonaisuus on jaettu neljään alueurakkaan sekä erillisiin louhinta-, sähkörata- ja turvalaiteurakoihin. Rudus toimittaa kiviaineksia kolmeen jo aloitettuun alueurakkaan.

Rakentamista keskellä asutusta

Väyläviraston, GRK:n ja Ruduksen välinen yhteistyö käynnistyi euromäärältään suurimmassa alueurakassa loppuvuodesta 2023.

Ruduksen logistiikka-asiantuntijat kävivät tutustumassa työmaa- alueeseen jo tarjousvaiheessa, koska alueella on ahtaita asuntokatuja, joita pitkin materiaaleja toimitetaan.
– Rakentaminen asuinalueiden keskellä haastaa: poikkeuksellisiin olosuhteisiin liittyen kiviainestoimituksissa on ollut poikkeuksellisen paljon järjestämistä, Ruduksen Betoni- ja kivimateriaalit -toimialan logistiikkajohtaja Erkki Haaponiemi kertoo.

Kaikki kiviainekset saadaan alle 50 kilometrin päästä työmaalta. Lähellä olevat kiviaineksen toimituspaikat laskevat materiaalitoimitusten kustannuksia.
– Meillä on Etelä-Suomessa laaja monttuverkosto lähellä työmaata. Eri materiaaleja voidaan sen vuoksi toimittaa työmaalle hyvin tiiviillä aikataululla, Ruduksen Etelä-Suomen kiviaineistuotteiden myyntipäällikkö Annamaria Ruuskanen sanoo.

Kiviainestoimitukset ovat koostuneet perusmurskeista, eristys- ja välikerrosten erikoistuotteista sekä raidesepelistä. Niitä toimitetaan työmaalle kolmen vuoden aikana satoja tuhansia tonneja.
– Ruduksen kiviainesten laatu on ollut sovitunlainen, GRK:n projektipäällikkö Pasi Samppalan sanoo.

Kriittiset ratakatkot

Ratakatkot ovat töiden kriittisimpiä aikoja. Niistä ensimmäinen pidempi katko oli viiden viikon ajanjakso juhannuksesta 2024 alkaen. Ennen sitä ratalinjalla tehtiin melkoisesti valmistelevia töitä, jotta ratakatkoaika voitiin minimoida ja kaikki tarvittavat työt saatiin tehtyä sen aikana.

Rudus valmistautui tuotannossaan ratakatkoaikaan hyvissä ajoin. Se tarkoitti muun muassa murskalaitosten siirtoa, tuotantolaitosten työnjaon justeeraamista ja työvuorojen. Näin Rudus takasi materiaalien toimitusvarmuuden.

Lue uutinen kokonaisuudessaan täältä >

Lisätietoja:

Rudus Oy
Annamaria Ruuskanen, myyntipäällikkö, Kiviaines Etelä-Suomi
annamaria.ruuskanen( at )rudus.fi
020 447 6114

Kuvat: Väylävirasto