
Tiedote
Uhanalaiset lajit ja elävä kasvitaide viihtyvät kivenottoalueella
ma helmik. 24 09:17:00 2025
Rudus on tehnyt Villi vyöhyke -yhdistyksen kanssa jo vuosia yhteistyötä Rudus LUMO -ohjelman puitteissa. Oulunsalon projekti oli luontevaa jatkoa hyvälle toimintamallille. Viisi vuotta sitten aloitettu projekti on käytännössä saatu lähes päätökseen.
– Luonnon prosessit ovat kuitenkin hitaita, joten alue tulee muuttumaan ja toivottavasti monipuolistumaan vielä vuosien myötä, toteaa luonnonhoitaja Jukka Timonen Villi vyöhykkeestä.
Rudus lopetti kiviainestoiminnan Oulunsalossa pääosin jo ennen vuotta 2020, ja kokonaisuudessaan noin 25 hehtaarin kokoiselle alueelle tehtiin LUMO-ohjelmaan perustuva maisemointisuunnitelma: lähtökohtana oli kylvää ja istuttaa alueelle harvinaisia ja uhanalaisia kasvilajeja, jotka esiintyvät niin Pohjois-Suomessa kuin Oulunsalon lähialueilla. Alueelle ei istutettu puita, vaan tavoitteena oli luoda avoin paahdealue.
– Avoimet paahdealueet ovat nykyisin aika harvinaisia luontotyyppejä. Ne ovat kuitenkin tärkeitä, koska ne tarjoavat hyvän elinympäristön monille uhanalaisille lajeille. Vaikka kivenottoalue on ollut aikanaan ihmisen tuottamaa ympäristöä, se voidaan maisemoinnilla ottaa taas mukaan turvaamaan luonnon monimuotoisuutta, Jukka Timonen toteaa.
Siemenpankista hyötyä muuallekin
Maisemoinnin kaikki kasvilajistot ovat paikallisia. Niiden siemeniä sekä taimia on niukasti saatavilla. Siksi Oulunsalon projektin yhtenä tavoitteena oli luoda siemenpankki. Pankkiin kerätään alueelta siemeniä, joita voidaan hyödyntää muissa Ruduksen maisemointihankkeissa.
– Harvinaisten ketokasvien siemeniä kerätään kuitenkin maltillisesti, jotta esiintymä säilyy, Timonen huomauttaa.
Kasvilajit istutettiin ja kylvettiin paikoille, joissa niillä on mahdollisimman hyvät edellytykset lisääntyä ja muodostaa uusia kasvustoja. Aikanaan kasvit houkuttelevat paikalle myös niitä hyödyntäviä hyönteislajeja.
Estetiikkaa ympäristön näkökulmalla
Marjo-Riikka Stenius, humanististen tieteiden maisteri ja kuvataiteilija, työskentelee kesäkuukausina Villi vyöhyke -yhdistyksen luonnonhoitajana Oulussa ja Meri-Lapissa.
Stenius on kiinnostunut ympäristötaiteesta, jossa otetaan huomioon estetiikan lisäksi myös ympäristönäkökulmia ja -vaikutuksia.
– ”Elävä kasvitaide” kuvaa terminä aika hyvin sitä, mitä olemme Oulunsalon projektissa tehneet, Stenius sanoo.
– Yksi teoksista on Welcome to Earth - 138 seed circles, jossa teimme kylvökokeiluja avoimelle kentälle 138:n ympyrän muotoon. Ideana oli luoda avoimesta karusta kentästä hetkeksi visuaalisesti mielenkiintoisempi alue, ja pienillä toimenpiteillä helpottaa niityn kehittymistä todella tuulisella alueella.
– Lisäksi olen taiteilijana päässyt vaikuttamaan mm. kylvö- ja istutusalojen muotoihin. Olemme kokeellisesti kylväneet erilaisia käytäviä ja polkuja, joissa olen ottanut huomioon kasvien värimaailmaa.
Rohkeasti etulinjassa
– Rudus lähti Oulunsalossakin hyvin ennakkoluulottomasti mukaan soramontun maisemointiin, vaikka biodiversiteetin turvaaminen ei ollut silloin vielä kovin yleistä. Olemme saaneet Oulusalossa tehdä monenlaisia luonnonhoidon kokeiluja, Jukka Timonen kiittää.
Lue koko uutinen Ruduksen Ajankohtaisista >
Lisätietoja:
Rudus Oy
Ympäristöasiantuntija Ilkka Ojalehto
020 447 4006, ilkka.ojalehto(at)rudus.fi
Villi vyöhyke ry
Luonnonhoitaja Jukka Timonen
044 577 9169, jukka.timonen(at)villivyohyke.fi
---
Kuvat: Villi vyöhyke ry
Kuvatekstit:
- Kuva1: Villi vyöhyke -yhdistyksen Jukka Timonen hietalituruohon kukintojen äärellä.
- Kuva2: 138 ympyränmuotoista kylvökokeilua muodostaa taideteoksen.
- Kuva3: Tataarikohokki on luonnonsuojelun kannalta merkittävä laji. Villi vyöhyke kasvatti itse tataarikohokkeja Oulun rata-alueelta keräämistään siemenistä ja istutti kasvia alueelle vuosina 2021 ja 2022.
Yhteyshenkilöt


Digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija
020 447 711
fnev.ebhivara@ehqhf.sv
