
Tiedote
Avoin ja rohkea työyhteisö kehittää työturvallisuutta
pe toukok. 16 10:00:00 2025
Sosiaalinen rohkeus on työpaikalla tärkeää sekä yksittäiselle työntekijälle että koko työyhteisölle. Työturvallisuuden parantamisessa rohkeutta tarvitaan etenkin silloin, kun itse mokaa.
– Uskallanko myöntää virheeni ja otanko riskin, mitä rehellisyydestä seuraa? On tärkeää, että pääsemme irti siitä kuvitelmasta, että olemme virheettömiä, Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen sanoo.
Melkoista rohkeutta tarvitaan, kun pomo toimii väärin. Kuvaava esimerkki on Ruduksen työturvallisuuspäällikön vierailu tehtaalla. Hänellä oli muuten oikeat varusteet, mutta viiltosuojakäsineet puuttuivat.
Tehtaalla oli päätetty, että kaikilla pitää olla käsineet. Kun työturvallisuuspäällikkö meni tuotantotiloihin, työntekijä otti häntä hihasta kiinni ja pyysi hakemaan toimistosta hanskat.
Inhimillinen ilmapiiri on työyhteisön sementtiä
Rohkeuden, avoimuuden ja psykologisen turvallisuuden lisääminen työyhteisössä parantaa työturvallisuutta. Sellaisessa työyhteisössä uskalletaan kertoa turvallisuuspuutteista, ne korjataan hyvässä hengessä, muutoksista kerrotaan työyhteisön sisällä ja turvallisuusriskin esille nostanut työntekijä saa kiitosta.
– Yhteisvastuun ja välittämisen kulttuurissa ihmiset ovat valmiita jakamaan luottamusta. He ovat avoimia ja rohkeita, kun he kokevat, että muutkin toimivat näin, Hakanen sanoo.
Avoin keskustelukulttuuri kannustaa rohkeaan toimintaan. Kun työntekijät saavat puhua vaikeistakin asioista, se vahvistaa yhteenkuuluvuutta.
– Ilmapiiri on inhimillinen, kun myönnetään, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen. Se on työyhteisöä vahvistavaa sementtiä parhaimmillaan.
Hyvä esimerkki löytyy Ruduksen tehtaalta, missä valmistauduttiin korjaustöihin. Ruduksen työnjohtaja ja urakoitsijan työntekijät kävivät ennen työn alkua läpi riskiarvioinnin. Sen yksi kohta koskee putoamisriskiä, kun työskennellään korkealla.
Ruduksen työnjohtaja huomasi, että katolta puuttuu kiinnityspisteet, joihin kiinnitetään turvavaljaat ja tarraimet. Niinpä katolle ei menty, eikä työtä aloitettu ennen kuin asia korjattiin.
Työhyvinvointi on avain työturvallisuuteen
Rohkeuteen ja työturvallisuuteen liittyy Hakasen lanseeraama termi työn imu. Se on sitoutumista työhön ja siitä saatavaa iloa. Hyvinvoivat työntekijät kokevat työn imua.
Tutkimusten mukaan työn imua kokevat henkilöt ovat hanakoita ilmoittamaan työturvallisuuspuutteista, koska he haluavat parantaa työpaikkansa oloja.
– Työn imussa työntekijällä on energiaa havainnoida ympäristöä, työtovereita ja omaa työtään niin, että hän havaitsee mahdollisia työturvallisuuden puutteita, Hakanen sanoo.
Jokaisen ihmisen ei tarvitse olla rohkea ja epäkohtia paljastava. Avoimessa ja sosiaalisesti turvallisessa työyhteisössä on tilaa kaikille.
Lue koko haastattelu Ruduksen Ajankohtaisista >
Lisätiedot:
Jari Hakanen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos
+358 40 562 5433
jari.hakanen@ttl.fi
Yhteystiedot:
Ruduksen työturvallisuustiimi >
Kuva-1: tutkimusprofessori Jari Hakanen (kuva: Työterveyslaitos | Annukka Pakarinen)
Kuva-2: kuvituskuva Rudus-turvapuistosta (kuva: Rudus Oy)
Yhteyshenkilöt


Digitaalisen markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija
020 447 711
fnev.ebhivara@ehqhf.sv
